30 lipca, 2020

Indeks glikemiczny – co oznacza i dlaczego jest ważny?

Czas czytania: 10 min.

Indeks glikemiczny to określenie które pojawiło się w 1981 roku (ang. GI – glycemic index) i określa procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów.

IG glukozy wynosi 100.

Przyjmuje się, że produkty, których IG jest mniejszy niż 50 są korzystne dla organizmu.

IG mniejszy niż 50 – niski IG – produkty korzystne dla organizmu

IG między 50 a 70 – średni IG

IG powyżej 70 – wysoki IG – Produkty niekorzystne dla organizmu

Co oznacza więc w praktyce, jeśli zjemy np. pszenną bułeczkę kajzerkę, której IG wynosi 85? Oznacza to, że pokarm ten jest bardzo szybko trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym i następuje gwałtowny wzrost glikemii poposiłkowej a następnie szybkie zmniejszenie stężenia glukozy we krwi.

Czyli, innymi słowy, szybko podniesie się nam poziom energii, niestety jednak równie szybko spadnie i znów będziemy głodni.

Kto szczególnie powinien zważać na indeks glikemiczny?

Osoby z cukrzycą oraz insulinoopornością.  Dlaczego? Ponieważ w tych dwóch schorzeniach szczególnie istotna jest dbałość o stałe stężenie glukozy we krwi.

Pomyślicie  – to w takim razie ja nie muszę, gdyż mnie te schorzenia nie dotyczą …

No niekoniecznie – produkty z niskim IG wzmacniają stały rytm posiłków, gdyż nie musimy wówczas „podjadać”, nie dotyczą nas nagłe napady głodu i chęć na coś słodkiego.

Poza tym profilaktyka jest wskazana w każdej sytuacji – i tu akurat dokładnie o to chodzi, żeby nie dopuścić do tego aby organizm przestał reagować na nagłe wzrosty i spadki poziomu glukozy.

To teraz krótka ściągawka produktów o wysokim indeksie glikemicznym:

– pieczywo białe;

– ryż błyskawiczny;

– owoce: arbuz, banany, daktyle, ananas i brzoskwienie z puszki, rodzynki, melon, morele;

– chipsy;

– smażone, pieczone ziemniaki, frytki;

– słodycze gotowe;

– piwo

– dżemy słodzone;

– napoje gotowe, gazowane typu cola;

– kukurydza, płatki kukurydziane;

Przykłady produktów o średnim IG:

– bataty;

– płatki pełnozbożowe;

– owoce: ananas (świeży), borówka brusznica, kiwi, winogrona, figi suszone, śliwki suszone;

– konfitura bez cukru;

– makaron z pełnej pszenicy;

– ryż brązowy basmati;

– kaszka bulgur;

– kuskus z pełnego ziarna;

– sok z pomarańczy, jabłek, ananasa (niesłodzone);

– płatki owsiane;

– kasza gryczana;

Wybrane produkty o niskim IG:

– fasola;

– owoce: granat, jabłka, morele suszone, brzoskwinie, nektarynki, pomarańcze, śliwki, gruszki, truskawki, porzeczki

– nasiona siemienia lnianego, sezamu, maku

– ciecierzyca z puszki

– sok pomidorowy;

– ziarna słonecznika, pestki dyni;

– pomidory;

– czekolada czarna – więcej niż 85% kakao;

– groch łuskany;

– bakłażan;

– brokuły, kalafior;

– cebula, czosnek;

– pieczarki, marchewka, seler, rzodkiewka,

– orzechy laskowe, włoskie, pistacje;

– cukinia;

– sałata;

– szpinak;

– papryka

Indeks glikemicznym zależy nie tylko od samego produktu ale także od stopnia jego przetworzenia, rozdrobnienia i obróbki termicznej.

Dlatego kilkanaście lat później pojawił się termin ładunku glikemicznego – gdyż zaczęto brać pod uwagę nie tylko jakość spożytych węglowodanów ale także ich ilość.

Zostaw komentarz

Zapisz się do Newslettera

Otrzymuj aktualne wiadomości, porady, motywacje

Dziękujemy, zostałeś zapisany do newslettera
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie później

Ostatnie wpisy

Słów kilka na temat zniekształceń poznawczych

Podobnie jak nawyki w sferze zachowań, również w naszym myśleniu pojawiają się pewne schematy, które aktywują się niejako automatycznie i w pewnym stopniu, mniejszym lub większym, zniekształcają rzeczywistość.

Psychodietetyka – jak to ugryźć?

Bardzo często, mówiąc czym się zajmuję, w odpowiedzi słyszę: „psychodietetyka – nie słyszałam(em)???”, „co to takiego?”, „czy to dieta dla osób z trudnościami psychicznymi?”…