Czas czytania: 10 min.
Indeks glikemiczny to określenie które pojawiło się w 1981 roku (ang. GI – glycemic index) i określa procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów.
IG glukozy wynosi 100.
Przyjmuje się, że produkty, których IG jest mniejszy niż 50 są korzystne dla organizmu.
IG mniejszy niż 50 – niski IG – produkty korzystne dla organizmu
IG między 50 a 70 – średni IG
IG powyżej 70 – wysoki IG – Produkty niekorzystne dla organizmu
Co oznacza więc w praktyce, jeśli zjemy np. pszenną bułeczkę kajzerkę, której IG wynosi 85? Oznacza to, że pokarm ten jest bardzo szybko trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym i następuje gwałtowny wzrost glikemii poposiłkowej a następnie szybkie zmniejszenie stężenia glukozy we krwi.
Czyli, innymi słowy, szybko podniesie się nam poziom energii, niestety jednak równie szybko spadnie i znów będziemy głodni.
Kto szczególnie powinien zważać na indeks glikemiczny?
Osoby z cukrzycą oraz insulinoopornością. Dlaczego? Ponieważ w tych dwóch schorzeniach szczególnie istotna jest dbałość o stałe stężenie glukozy we krwi.
Pomyślicie – to w takim razie ja nie muszę, gdyż mnie te schorzenia nie dotyczą …
No niekoniecznie – produkty z niskim IG wzmacniają stały rytm posiłków, gdyż nie musimy wówczas „podjadać”, nie dotyczą nas nagłe napady głodu i chęć na coś słodkiego.
Poza tym profilaktyka jest wskazana w każdej sytuacji – i tu akurat dokładnie o to chodzi, żeby nie dopuścić do tego aby organizm przestał reagować na nagłe wzrosty i spadki poziomu glukozy.
To teraz krótka ściągawka produktów o wysokim indeksie glikemicznym:
– pieczywo białe;
– ryż błyskawiczny;
– owoce: arbuz, banany, daktyle, ananas i brzoskwienie z puszki, rodzynki, melon, morele;
– chipsy;
– smażone, pieczone ziemniaki, frytki;
– słodycze gotowe;
– piwo
– dżemy słodzone;
– napoje gotowe, gazowane typu cola;
– kukurydza, płatki kukurydziane;
Przykłady produktów o średnim IG:
– bataty;
– płatki pełnozbożowe;
– owoce: ananas (świeży), borówka brusznica, kiwi, winogrona, figi suszone, śliwki suszone;
– konfitura bez cukru;
– makaron z pełnej pszenicy;
– ryż brązowy basmati;
– kaszka bulgur;
– kuskus z pełnego ziarna;
– sok z pomarańczy, jabłek, ananasa (niesłodzone);
– płatki owsiane;
– kasza gryczana;
Wybrane produkty o niskim IG:
– fasola;
– owoce: granat, jabłka, morele suszone, brzoskwinie, nektarynki, pomarańcze, śliwki, gruszki, truskawki, porzeczki
– nasiona siemienia lnianego, sezamu, maku
– ciecierzyca z puszki
– sok pomidorowy;
– ziarna słonecznika, pestki dyni;
– pomidory;
– czekolada czarna – więcej niż 85% kakao;
– groch łuskany;
– bakłażan;
– brokuły, kalafior;
– cebula, czosnek;
– pieczarki, marchewka, seler, rzodkiewka,
– orzechy laskowe, włoskie, pistacje;
– cukinia;
– sałata;
– szpinak;
– papryka
Indeks glikemicznym zależy nie tylko od samego produktu ale także od stopnia jego przetworzenia, rozdrobnienia i obróbki termicznej.
Dlatego kilkanaście lat później pojawił się termin ładunku glikemicznego – gdyż zaczęto brać pod uwagę nie tylko jakość spożytych węglowodanów ale także ich ilość.
Ostatnie wpisy
Słów kilka na temat zniekształceń poznawczych
Podobnie jak nawyki w sferze zachowań, również w naszym myśleniu pojawiają się pewne schematy, które aktywują się niejako automatycznie i w pewnym stopniu, mniejszym lub większym, zniekształcają rzeczywistość.
Psychodietetyka – jak to ugryźć?
Bardzo często, mówiąc czym się zajmuję, w odpowiedzi słyszę: „psychodietetyka – nie słyszałam(em)???”, „co to takiego?”, „czy to dieta dla osób z trudnościami psychicznymi?”…
Indeks glikemiczny – co oznacza i dlaczego jest ważny?
Indeks glikemiczny to określenie które pojawiło się w 1981 roku (ang. GI – glycemic index) i określa procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów.
Zostaw komentarz